Een eerste berichtje sturen

Ook al heb je een datingprofiel dat niet schittert op een online datingsite, met een sprankelend eerste bericht kan de ander toch in de verleiding komen om iets terug te schrijven. 

 Vier Datingtips voor een eerste bericht

1. Geen sms-taal op een datingsite

Met je eerste bericht op een online datingsite, moet je een zo goed mogelijke indruk achterlaten. Behalve de inhoud, die vaak toch wat oppervlakkig is in zo’n eerste bericht, vallen de gekozen woorden zeer sterk op. Juist omdat er zo weinig informatie is over de ander, is de formulering zeer belangrijk.

Neem het zekere voor het onzekere en gebruik voor zo’n eerste bericht op de online datingsite geen afkortingen of vlugge sms-taal. Natuurlijk gebruiken we allemaal weleens ff, yo, kweenie, btw, cu, omg of wtf. Maar niet als we iemand willen versieren. Laat zien dat je moeite doet om de woorden voluit te schrijven. Dat is toch wel de minste moeite die je voor de andere kunt doen.

Als het datingprofiel het aas is, dan is het eerste bericht de hengel.

2. Pas op voor woordgrapjes

Probeer ook niet te populair taalgebruik in te zetten. Houd je aan de normale Nederlandse spellingregels. Taalgrapjes worden vaak verkeerd begrepen op datingsites. De taal die je onder je beste vrienden gebruikt, staat vaak bol van de ‘oude grappen’ en speciale zegswijzen die ontzettend goed vallen als je met je eigen vrienden bent, maar ze komen echt niet over bij mensen die (nog?) niet bij jouw vriendengroep zijn ingeburgerd. Probeer je eerste bericht netjes te schrijven zonder al te veel je persoonlijke stempel te drukken.

3. Vermijd complimentjes over het uiterlijk

Vermijd complimentjes over het uiterlijk op een online datingsite. Vooral mannen hebben hier nogal een handje van. Het klinkt misschien goedbedoeld om vrouwen aantrekkelijk, knap of zelfs sexy te noemen, maar vrouwen zijn daar helemaal niet naar op zoek. Ze willen serieus genomen worden als persoon. Het is ook veel cooler om juist geen woorden te wijten aan het uiterlijk, want dan denkt de vrouw automatisch dat deze man gewend is om met knappe vrouwen om te gaan en dus zelf ook een echt stuk is. Vergroot je kansen op de online datingsite en praat niet over uiterlijk.

Hé sexy ding: jij ziet er lekker uit!

3. Verras met een sterke openingszin

De openingszin kan alvast een hoop interesse opwekken. Denk dus goed na over je eerste zin. Hallo en hoi zijn wel erg standaardbegroetingen. Probeer het eens in een andere taal. Maar je kunt zo’n suffe eerste groet natuurlijk ook gewoon weglaten en direct tot de orde van de dag overgaan.

4. Zoek naar een overeenkomst

Tja, en dan? Wat schrijf je in een eerste bericht op een datingsite? Het beste is om te laten zien dat je het profiel hebt gelezen door ergens op in te gaan. Zeker als je iets gemeen hebt dat de meeste mensen niet hebben, dan kan dat zeker de aandacht trekken. Zoek naar een overeenkomst. Is ze vegetarisch en denk je daar ook (wel eens) over? Vraag daar dan naar. Heeft hij een motor en denk je er (een beetje) ook over om je motorrijbewijs te halen? Bam. Dat is de overeenkomst.

Ga niet eeuwig doormailen over die ene overeenkomst, dat kan uiteindelijk vervelen.

Het mag ook iets kleins zijn, je hebt dezelfde merk auto bijvoorbeeld, of je hebt vroeger ook in Den Haag gewoond. Let wel: De overeenkomst is de aanleiding, van daaruit kun je makkelijk door naar andere thema’s of een vraag stellen. Complimentjes kunnen natuurlijk ook altijd en zijn zeer geschikt voor een online datingsite, zolang je je houdt aan regel 3. Je kunt uiteraard wel een complimentje maken over de goede smaak van de ander!