Photo by Everton Vila on Unsplash

De klik zit in een klein hoekje

De bekende ‘klik’ in de liefde zit meestal in een klein hoekje. De zangeres van de Engelse band Moloko vroeg aan de jongen die ze wel zag zitten op een feestje: ‘Vind je mijn strakke shirtje leuk?’ Later werden ze een stel en zij werd de zangeres van de band. Het eerste album heette: ‘Do you like my tight sweater?’ Zo maar een zinnetje. Een onzin zinnetje, zul je denken. Maar wel het zinnetje waarmee alles begon.

'Het eerste gesprek ging over onze hondjes'

Net als in de kroeg gaat het eerste gesprekje bij online daten vaak over niks. Over die leuke schoenen die je aan hebt. Over het hondje dat je aan de lijn hebt. Over het weer! Het is vaak kletspraat dat er alleen toe doet om een gesprek te beginnen. Om af te tasten. 

Probeer ook bij het sturen van het eerste berichtje niet teveel de diepte in te gaan. Het eerste gesprekje gaat niet over je persoonlijkheid, je opvoeding, je ex of over de uitkomst van de verkiezingen.  

Juist bij online daten is het risico groot om dit zo belangrijke eerste, luchtige gesprekje over te slaan. Om gelijk te beginnen met directe vragen, zodat je af kunt strepen: ‘zit nog met zijn ex in zijn maag’, ‘houdt niet van Aziatisch eten’, ‘heeft zijn leven niet op de rit’.

Maak een bijzonder compliment

Doe dat niet! Zoek in plaats daarvan naar die eerste klik. Vertel iets geks over jezelf. Welk boek ben je aan het lezen en wat gebeurt daarin nu? Hoe is je dag gegaan? Is je zelf gekookte nieuwe recept totaal mislukt? Geef een bijzonder compliment.

De klik is niet mysterieus! Ga er naar op zoek. Zoek naar overeenkomsten. 

Maar bovenal: hou het luchtig. Die eerste klik heeft niets te maken met wie jij in de kern bent. Het gaat over iets wat jullie met zijn tweeën delen, iets luchtigs. Iets waar jullie nog jaren daarna om kunnen glimlachen.