De klik zit in een klein hoekje

datingprofiel tips

‘Dit is ons nummer’, zwijmelen geliefden op de dansvloer tegen elkaar. Is dat hetzelfde als hun favoriete nummer? Nee, dat hoeft helemaal niet. Het gaat juist vaak over die ‘guilty pleasure’ waar ze op dansten op de avond dat de vonk oversloeg. Of dat liedje dat de band meerdere keren op een avond speelde tijdens de eerste vakantie samen. Of juist die song die ze allebei juist zo vreselijk vinden, terwijl iedereen het om hun heen keihard meezingt.

De bekende ‘klik’ in de liefde zit meestal in een klein hoekje. De zangeres van de Engelse band Moloko vroeg aan de jongen die ze wel zag zitten op het feestje: ‘Vind je mijn strakke shirtje leuk?’ Later werden ze een stel en begonnen ze een band en hun eerste album heette: ‘Do you like my tight sweater?’. Zo maar een zinnetje, maar zomaar een zinnetje waarmee alles begon.

Grappig. Luchtig. Niet te voorspellen. Niet te bedenken.

Het eerste gesprekje gaat niet over je persoonlijkheid, je opvoeding of over de uitkomst van de verkiezingen. Die gaat over die leuke schoenen die je aan hebt. Over het hondje dat je aan de lijn hebt. Over die rare vent die aan de andere kant van de bar hangt.

Een stom gesprekje, denk je. Gaat nergens over. Maar het is wel het gesprekje waarmee het eerste contact is gelegd. Misschien is dat domme, luchtige gesprekje wel het allerbelangrijkste gesprekje dat je ooit zult voeren!

Bij online daten is het risico groot om dit zo belangrijke eerste. luchtige gesprekje over te slaan. Om in je datingprofiel direct tot de kern te komen: ‘ik wil een serieuze relatie met een zorgzame, trouwe partner die sportief is en van koken houdt. Ben jij dat?’ Doe dat niet!

Zoek in plaats daarvan naar die eerste klik.

Vertel iets geks over jezelf. Welk boek ben je aan het lezen en wat gebeurt daarin nu? Zeg iets wat het eerste in je opkomt. Hoe is je dag gegaan. Is je zelf gekookte nieuwe recept totaal mislukt? Geef een bijzonder compliment.

Maar bovenal: hou het luchtig. Die eerste klik heeft niets te maken met wie jij in de kern bent. Het gaat over iets wat jullie met zijn tweeën delen, iets luchtigs. Iets waar jullie nog jaren daarna om kunnen glimlachen.

Geloof me, dat is waar liefde begint.