Goede voornemens als je gaat online daten

Waarom is het zo moeilijk om een nieuwe partner te ontmoeten? Raak je vaak boos of geïrriteerd als je chat op een datingsite? Stellen je dates je vaak teleur en maak je je zorgen dat je voor altijd alleen blijft? Je hebt zelf de meeste invloed over je eigen leven en dus ook over je liefdesleven. In dit artikel lees je wat je zelf kan doen om je kans op liefde te vergroten.

Ga niet online daten als je niet in een goede bui bent

Het alleerste goede voornemen waarmee je je zelf veel irritatie gaat besparen, is niet online te gaan als je chagerijnig, boos, geirriteerd, eenzaam of verdrietig bent. Merk je dat je veel negatieve gevoelens hebt als je door de datingprofielen van anderen scrollt? Stop ermee. Zet de computer uit en ga een stukje wandelen.

Als je een slechte bui hebt, dan lijkt het elke dag te regenen en iedereen heeft een relatie behalve jij. Je hebt dan gedachten als: ik vind nooit iemand, ik zal altijd alleen blijven, niemand past bij mij of zelfs: zo iemand als ik toen had, vind ik nooit meer. Als je in zo’n bui online gaat, zul je steeds opnieuw bevestigd worden in deze negatieve gedachten. Als iemand geen berichtje terugstuurt, dan denk je: zie je wel, niemand wil mij. Als iemand wel een berichtje stuurt, dan denk je: weer iemand die totaal niks voor mij is.

Zulke negatieve gedachten houden zichzelf in stand om je jouw controle over de situatie weghaalt: zie je wel, wat ik ook doe, het lukt toch nooit. En dat is best fijn, want dan is het in ieder geval niet jouw schuld!

Ga juist online als je je goed voelt

Zie je de zon doorbreken of is het half bewolkt? Als je je goed voelt en zin om met iemand af te spreken, dan is dat hét moment om in te loggen. Zie de datingsite als een gezellig café of bankje in het park, waar je even langs komt om te kijken of er nog wat gezelligheid te beleven valt.


datingsiteDurf te dromen. Over jullie vakantie samen bijvoorbeeld.

Maak tijd vrij

Als je gaat daten om ‘de ware’ te vinden, maak je er dan niet makkelijk vanaf, maar neem het serieus. Maak een goed profiel, laat een paar mooie foto’s maken en maak er tijd voor vrij. Ga minimaal drie uur per week online. Doe dit op een goed moment. De drukste dag in datingland is zondagavond. Maak er echt een ‘uitje’ van, trek wat leuks aan, zorg voor een lekker drankje, hapje en sfeerverlichting, zet een muziekje op en zorg ervoor dat het echt een leuke avond wordt, wat er ook gebeurt.

Maak een wensenlijstje…

Schrijf op een papier wie je zou willen ontmoeten en wat er noodzakelijkerwijs moet zijn in de relatie. Denk bijvoorbeeld aan: een goede communicatie, ‘vrijlaten’, niet jaloers. Durf ook te dromen over jullie volgende vakantie samen. Maak het zo realistisch mogelijk.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat het echt een nieuw persoon is. Als je steeds terugdenkt aan wat je allemaal samen met je ex hebt beleeft en dat je ‘weer zoiets’ wilt, dan ben je er misschien nog niet klaar voor om te daten.

en maximaal 3 ‘deal-breakers’

De een heeft een hele waslijst, de ander een paar puntjes: dealbreakers. Het zijn die karaktertrekken, gewoonten en hobbies waardoor je echt afknapt op iemand. Toch mag je er maximaal drie opschrijven.

Houd het gezellig en lieg zo nodig

Alleen samen kunnen we het leuk houden in de datingwereld! Blijf dus altijd vriendelijk. Ook als de ander in jouw ogen nogal onbeleefd is, dan nog kun je het goede voorbeeld geven door aardig te blijven. Het is aan te raden van tevoren te bedenken hoe je mensen afwijst. Een afwijzing kan mensen ontzettend kwetsen dus doe er alles aan om dat te voorkomen. 

Soms moet je daarvoor ronduit liegen. Doe dat gerust! Voorbeeld: “Ik vond het leuk om met je te chatten/telefoneren/af te spreken maar ik heb (een) afspraakje(s) met nog iemand, en ik wil even kijken hoe dat gaat. Maar ik weet zeker dat er hier ergens een leuke vrouw/man is die het superleuk met je zal hebben!”