daten tijdens corona

Hoe je kunt daten tijdens Corona

Tijdens de Corona-crisis is daten ineens een stuk ingewikkelder geworden. Pas op een afspraakje zie je of er een klik is met de ander. Maar als de café’s zijn gesloten, evenals de restaurants, hoe kun je elkaar dan leren kennen? Hoe voorkom je eindeloze chatsessies? Hier tips hoe je kunt daten tijdens de Corona-crisis.

Niet eindeloos chatten? Ga videobellen

De meeste mensen die al wat langer online daten, weten hoezeer lange chatsessies een valkuil kunnen zijn. De kans is groot dat als je elkaar echt ziet, de aantrekkingskracht in één keer wegvalt. Of juist overgaat in verliefdheid!

Tijdens Corona is het echter een stuk lastiger om elkaar in het echt te zien. Een goede tussenvorm is videochat of videobellen. Veel mensen die normaal op kantoor werken, gebruiken Zoom, Hangouts, Microsoft Teams of Skype om hun collega’s te spreken terwijl je in beeld bent.

Dit soort vergadersoftware voor je computer kun je natuurlijk ook gebruiken tijdens een date-op-afstand. Je kunt ook via je telefoon videobellen met Whatsapp.

Videobellen binnen de datingsite

Maar het weggeven van je e-mailadres en telefoonnummer kan misschien een brug te ver zijn als je elkaar nog nooit hebt ontmoet. Daarom bieden enkele apps en datingsites de mogelijkheid om face-to-face contact te hebben binnen de omgeving van de datingsite. 

videobellen datingsiteAlleen E-matching biedt op dit moment videobellen binnen de omgeving van de website aan. 

De datingsite E-matching is een van de weinige Nederlandse datingsites waarmee je binnen de omgeving van de website face-to-face contact kunt hebben. 

Verder zijn het alleen telefoonapps die deze functionaliteit bieden. Happn en Tinder zijn datingapps voor de telefoon. Met deze apps kun je ook videobellen. Uiteraard is videobellen binnen deze sites en apps is alleen mogelijk als jullie allebei toestemming geven. Bij de telefoonapp van datingsite Pepper kun je ook een video van jezelf toesturen.

Een videobel-date? Doe alsof het een normale date is

Voor videobellen als date gelden dezelfde regels als tijdens een normaal afspraakje: de eerste indruk telt het zwaarst. Zorg er dus voor dat je er goed uitziet. Gooi die joggingbroek uit en doe iets leuks aan. Kijk nog eens goed in de spiegel.

Hoe zie jij eruit ziet op groot scherm?

Wees je ervan bewust dat de camera, telefoon en computerschermen een vertekend beeld kunnen geven. Test dus eerst hoe je eruit ziet op beeld. Kijk goed naar de richting van de camera: zorg ervoor dat die recht voor je neus zit, net alsof je tegenover elkaar staat of zit tijdens een echte afspraak. 

Zorg voor zacht licht dat van de voorkant komt, zodat je goed te zien bent. Ga niet te dicht op de lens zitten. In het echt zou hij ook niet in je neusgaten kunnen kijken. Kijk ook goed wat er op de achtergrond te zien is.

TIP Leuk! Geef de ander een virtuele rondleiding in je huis! (wel eerst opruimen!)

Een van de grootste verschillen tussen een normale, fysieke date en videobellen is dat jullie allebei in een andere omgeving zitten. Op een terrasje is het vaak gemakkelijk om ergens een gesprek te voeren. Je kunt een ontspannen gesprekje beginnen over de voorkeuren van een drankje, de service in het café of kletst over voorbijgangers. Tijdens stiltes kunnen jullie gemakkelijk even om je heen kijken, de menukaart lezen of een praatje maken met de serveerster.

TIPS Goede tips voor videobellen (zoals niet eten! zie je in onderstaande leuke video van Bright. 

 

Maar waar heb je het over tijdens videobellen?

Tijdens video bellen kun je niet praten over al dat soort dingen. Er is veel minder afleiding. Stiltes voelen al snel een stuk ongemakkelijker. Het is dus een goed idee om vantevoren te bedenken wat de ander gaat vragen en wat je de ander kan vertellen.

Stilte tijdens videobellen wordt snel ongemakkelijk. 

Gespreksonderwerpen die geschikt zijn voor een eerste videobel-date zijn: een film, serie of televisieprogramma die je laatst hebt gezien. De laatste vakantie. Hoe meer herkenbaarheid, hoe sneller het gesprek zich zal ontwikkelen en hoe meer kans op een klik.

De gevolgen van Corona zijn voor veel mensen hetzelfde en dat is dan ook een goed gespreksonderwerp. Hoe het je bevalt om thuis te werken. Of je leven veel veranderd is tijdens Corona. Wat je het meeste mist. Wat je deze zomer zou hebben gedaan als je op reis mocht. Zoek naar overeenkomsten.

Ga bij een eerste gesprek niet gelijk de diepte in, maar houd het gesprek oppervlakkig. Je kunt ook vantevoren afspreken tot hoe laat jullie gaan chatten. Dat voorkomt dat je stopt met bellen op het moment dat het voelt alsof jullie ‘uitgepraat’ zijn, iets wat sneller gebeurt tijdens videobellen.

Buiten afspreken voor een date, mag dat? 

Fysiek daten tijdens Corona is natuurlijk niet echt aan te raden. Maar soms neemt nieuwsgierigheid, een lichte kriebel of gewoon eenzaamheid de overhand. Dan wil je elkaar zien, in het echt. Je kunt natuurlijk nog steeds afspreken tijdens Corona. Een wandeling in het bos of park is juist erg geschikt voor een eerste afspraakje.

 

Respecteer andermans zorgen en wees eerlijk.

Als je een date hebt tijdens de Corona-crisis, is het extra belangrijk dat je goed communiceert en eerlijk bent. Niet iedereen neemt het risico op Corona even serieus. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, spreek vooraf af hoe je omgaat met Corona en hoe je wilt afspreken.

Het is helemaal niet raar als jij wilt afspreken met mondkampjes. Praat ook over 1,5 meter afstand regel. Hoe belangrijk is die voor jou? Vertel dat duidelijk aan de ander. Als je onzeker bent, vraag dan duidelijk of de andere persoon klachten heeft. Ga nooit op date als je zelf verkouden bent, zodat je zeker weten dat je de ander niet besmet met Corona.