Hoe je een datingprofiel schrijft dat origineel is en opvalt

Het valt niet mee om een datingprofiel te schrijven waarmee je opvalt tussen honderden andere profielen op datingsites. Hoe schrijf iets op wat jou beschrijft en origineel is? In dit artikel leggen we uit hoe je een origineel, bijzonder datingprofiel schrijft, anders dan alle anderen. 

Het standaard datingprofiel

Het standaard datingprofiel is het datingprofiel dat 89% van de mannen en vrouwen op online datingsites op vrijwel dezelfde wijze hebben ingevuld. Het is het datingprofiel dat zegt: ik ben niet zo heel bijzonder. 

De volgende trefwoorden spelen een rol: terrasje, zonvakantie, stukje fietsen of wandelen, familie, barbecue, sportief, gevoel voor humor. 

Maar als we verliefd worden, een relatie beginnen en de rest van ons leven bij elkaar blijven, dan is die ander helemaal niet zo gewoon! Dan is die ander de meest speciale, fantastische, liefste en belangrijkste persoon in de hele wereld! 

Dus moet je in de datingprofiel zo schrijven dat de ander denkt: wow, deze persoon ben ik benieuwd naar! 

Hallo. Ik ben een normale vent of vrouw, gewoon, verder niks bijzonders.

Als jij wilt laten zien dat je bijzonder bent, dat je anders bent dan alle anderen en misschien wel de juiste persoon voor de persoon die jouw datingprofiel leest, moet  je jezelf bekijken als een product. Een product, zoals frisdrank of een auto. En of je nu een BMW, Tesla of Kia bent, je bent anders dan de anderen. Je moet jezelf onderscheiden. 

Hoe je je onderscheid van alle andere profielen door een merk van jezelf te maken

Om je van anderen te onderscheiden, hoef je dus echt geen BMW te zijn. Je moet jezelf alleen leren verkopen. Je moet van jezelf een ‘merk’ maken. Zoals Coca Cola. 

Coca Cola is een koolzuurhoudende limonade. Meer niet. Gewoon een limonade met prik. Maar als je aan Coca Cola denkt, dan voel je de lichte bubbels, de zoete smaak, je denkt aan de zomer, aan vakantie, aan mooie, succesvolle mensen en fijne muziek. Dat heeft niks met de limonade te maken. Dat is het MERK Coca Cola.

Reclamemensen zijn heel goed in het ‘branden’, het in de markt zetten van een produkt. Van de meest saaie producten kunnen ze nog een spannende ‘must-have’ maken. 

Dat kun jij ook met jouw leven. Je kunt bijvoorbeeld proberen om je beroep of hobby zodanig te omschrijven dat het iets bijzonders is. Want in principe is elk beroep even saai en even spannend.

Overdag hang ik rond in het hotel, ’s avonds zing ik liedjes en dan terug naar het hotel.

Denk jij dat een leven van een popster spannender is dan dat van een postbode? 

Een popster kan het volgende zeggen over zijn beroep: “Elke avond zing ik dezelfde liedjes voor een grote groep mensen die mij denken te kennen, dan ga ik naar een of ander onpersoonlijk hotel; de volgende dag hang ik verveeld in de tourbus op weg naar weer een andere stad waarvan ik nooit meer zal zien dan het uitzicht vanuit de hotelkamer.”

Een postbode zal misschien zeggen: “Altijd buiten, geen baas die over je schouder meekijkt, allemaal vreemde, vriendelijke en gekke mensen die je op straat ontmoet. Geen dag is hetzelfde!”

Hoe je je eigen beroep of hobby zo beschrijft in een datingprofiel dat het opvalt en origineel is

Vergelijk de volgende zinnen:

  • “Ik heb een administratieve functie. Soms sleutel ik een beetje aan mijn auto.”
  • “Ik ben part time automonteur.”
  • “Ik heb een Citroen DS uit 1978 en ik heb hem zelf opgeknapt.”

Nog een voorbeeld:

  • “Ik werk als laboratorium assistent bij een multinational.”
  • “Ik werk in een laboratorium en zoek uit hoe we jouw witte was nóg witter kunnen maken!”

Val op met iets waar je trots op bent

Een eenvoudige manier om iets te vinden wat je kunt gebruiken om je datinprofiel origineel te maken, is iets te noemen waar je trots op bent. En dan bedoel ik niet je kinderen, maar echt iets wat bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing, vrijwilligerswerk of iemand die je regelmatig helpt, een droomaankoop die je hebt gedaan, of droomreis die je hebt gemaakt. Zoiets maakt nieuwsgierig en wekt ook al snel bewondering op.

Hobby’s en bezigheden moeten ook weer niet té bijzonder zijn, zo lees je in dit artikel: Maak jezelf niet te bijzonder in een datingprofiel.

Wees origineel in de details

Om een datingprofiel te schrijven dat opvalt, kun je ook originele details gebruiken. Dus als je net als vele anderen van rode wijn houdt, schrijf dan de naam van die ene fles die je laatst had en zo lekker was. 

Als je graag wandelt, noem je een specifieke plek die je zo mooi vindt (en waarom). Als je van muziek houdt, noem een nummer dat je vandaag al twee keer heb geluisterd. Noem de ingrediënten van de cocktail je hebt gedronken in die strandtent op dat zonovergoten vakantie-eiland. Daarmee spring je er net even uit, en is er ook voor de ander een makkelijker aanknopingspunt om een gesprek te beginnen.

Probeer het ook eens met jouw beroep of hobby! Lukt het niet? Lees het voorbeeld van een datingprofiel of laat een datingprofiel maken.