Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Kan ik online daten als ik een handicap heb?

Ja, natuurlijk kun je online daten als je een handicap hebt, maar het is wel een stuk ingewikkelder. Want wanneer en hoe vertel je dat je een beperking hebt? Moet je dat al in je datingprofiel beschrijven? In dit artikel tips om zelf een datingprofiel te schrijven waarin je niet de nadruk legt op je handicap, maar op je persoonlijkheid. 

Datingsites voor gehandicapten

Op internet vind je een hele rits aan datingsites voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zoals Dating-voor-gehandicapten. Deze charmante website is opgezet door Michel. Hij heeft zelf ook een beperking. Of datingsite Capido. Deze datingsite is speciaal voor mensen met een beperking. 

Het is een charmant idee, zo’n website, maar soms wil je juist mensen leren kennen die geen lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Je wil daten zoals iedereen, op een gewone datingsite. 

En dat kan ook! Maar je moet wel extra aandacht besteden aan je datingprofiel.

Hoe je een datingprofiel schrijft als je een beperking hebt

Van tijd tot tijd krijgt Dating Profiel de vraag om een introductietekst te maken voor iemand met een beperking. Vak vraagt de dater dan om ‘eerlijkheid boven alles’. Hij of zij wil een tekst die zijn of haar tekortkomingen duidelijk beschrijft.

Toch probeer ik de vraagsteller dan altijd over te halen om dat niet te doen. Ik stel voor een tekst te schrijven die juist niet veel afwijkt van andere datingprofielen.

Immers, iedereen is een vat vol voorkeuren, ervaringen, mogelijkheden, karaktertrekken, mentale en fysieke kansen en beperkingen. Is het zinvol om hieruit de fysieke beperkingen te halen en centraal te stellen? Nee! Je bent meer dan je handicap!

Mijn antwoord luidt dan ook: je hébt een handicap, je bent niet je handicap. Natuurlijk vermeld je je handicap in je datingprofieltekst. Maar niet in de eerste alinea. En ook niet in de tweede. Want dan geef je te veel aandacht aan je beperkingen.

 

Niemand valt op je vanwege je handicap.

Het doel van een datingprofieltekst is: jezelf in het oog spelen van potentiële geliefden. Ik denk niet dat er ooit iemand heeft gezegd: ‘Ik viel op haar vanwege haar beperkingen’. 

Stel, je zit op een barkruk in een gezellig café. Op de kruk naast je neemt een aantrekkelijke vrouw of man plaats. Dan wijs je hem of haar toch ook niet gelijk op jouw rolstoel die in de gang staat?

Welnee. Je maakt een grapje. Je praat met elkaar over iets luchtigs. Je biedt iets te drinken aan. Tijdens de eerste kennismaking val je op iemands uitstraling, lach, de ogen, de wijze van kijken, van bewegen. Handicaps doen er niet toe. 

Vermeld je handicap, maar houd het beknopt

Hetzelfde geldt voor een profieltekst. Een leuke introductietekst begint met een paar originele, oprechte en luchtige zinnen. (Kijk hier voor voorbeelden van introductieteksten voor datingsites). Pas in de derde alinea schrijf je wat jouw beperking is. Je weet vast heel goed welke woorden je moet gebruiken zodat de lezer begrijpt wat voor ziekte of beperking je hebt. Gebruik hiervoor niet meer dan één zin. 

Tip: gebruik de medische term, zodat de lezer het zelf kan opzoeken op internet.

Het voordeel van daten met een handicap

Als je zelf een beperking hebt, zal het je wel eens opgevallen zijn dat veel mensen niet goed weten hoe zij het beste kunnen reageren op jouw handicap. Dat resulteert soms in pijnlijk staren. Of tot irritatie toe telkens weer uitleggen.

Als je een handicap hebt, is de liefde en het vinden van een relatie extra ingewikkeld. Maar online daten heeft ook een geweldig voordeel als je een handicap hebt: je kunt in het datingprofiel al aangeven hoe ‘anderen’ het beste kunnen omgaan met jouw beperking!

Dit kun je doen door een voorbeeld te geven van een situatie die voor jou lastig is (bijvoorbeeld reizen). Het is belangrijk dat je zelf aangeeft hoe jij ermee omgaat.

Focus op het positieve

Bij een goed datingprofiel ligt de focus op het positieve. Zelfspot, zelfvertrouwen, relativeren en een sterke wilskracht zijn voorbeelden van persoonlijke kenmerken die men vaak ziet bij mensen die moeten leven met een beperking. Die zijn allemaal positief! Zet dat erin!

Je kunt je wel voorstellen dat de mededeling dat je een handicap hebt, bij je mede-daters allerlei vragen oproept. Ook hier is het weer een voordeel dat je online bent. Op internet voelen mensen vaak minder schaamte om vragen te stellen.

Sta open voor vragen, ook die vragen die een beetje ongepast zijn

Laat in je datingprofiel weten dat je open staat voor vragen. Probeer (serieuze) vragen zo eerlijk en duidelijk te beantwoorden. Houd er rekening mee dat mensen op internet veel anoniemer zijn en daardoor soms onbeschaamde vragen durven te stellen. Gebruik je intuïtie om te weten of men niet gewoon nieuwsgierig is naar de aandoening, in plaats van geïnteresseerd in jou als persoon. 

Let er ook op dat de conversatie niet teveel gaat over de handicap (hoe interessant soms ook). Je kunt dit doen door ook veel vragen te stellen aan de ander en te reageren op de profieltekst van de ander.

Pas op voor grapjes maken

Pas op met grapjes maken over je handicap. Een luchtige, relativerende opmerking kan helpen, maar pas op dat het niet te cynisch wordt. Wees er ook zeker van dat je het zelf echt ‘niet erg’ vindt als mensen grapjes maken, voordat je daarmee zelf begint. Eindig altijd met een warme, hartelijke zin die uitnodigt om te reageren.

Hoe schrijf je een profieltekst als je een handicap hebt?

  • Schrijf pas in de derde alinea en in één zin dat je een beperking hebt en wat deze is.
  • Gebruik eventueel de medische term van de ziekte of aandoening.
  • Indien van toepassing: geef aan wat de beperking betekent voor het dagelijks leven.
  • Geef aan op welke positieve manier jij omgaat met de beperking. Denk aan termen als veerkracht, wilskracht, gevoel voor relativeren, mentaal sterk etc.
  • Stel je open voor vragen.
  • Pas op met grapjes over je handicap.
  • Eindig positief en nodig uit tot reageren.

Schakel de dating coach in

Vind je het lastig om een datingprofieltekst op te stellen? Vraag de dating coach om een profieltekst te schrijven die jouw beste kanten naar voren laat komen én op een luchtige manier uitlegt wat jouw beperking is.