Online daten met een handicap

dating coach tekst

Daten met een handicap brengt allerlei complicaties met zich mee. Ook het schrijven van een profieltekst voor een datingsite is niet eenvoudig.

Van tijd tot tijd ontvangt Dating-Profiel dan ook de vraag om een introductietekst op te stellen voor iemand met een beperking.

Vrijwel altijd vraagt de dater dan om ‘eerlijkheid boven alles’. Hij of zij wil een tekst die uitvoerig zijn of haar tekortkomingen beschrijft.

Toch probeer ik de vraagsteller dan altijd over te halen om dat niet te doen. Ik stel voor een tekst te schrijven die juist niet veel afwijkt van andere teksten.

Immers, iedereen is een vat vol voorkeuren, ervaringen, mogelijkheden, karaktertrekken, mentale en fysieke kansen en beperkingen. Is het zinvol om hieruit de fysieke beperkingen te halen en centraal te stellen? Nee!

Je bent meer dan je handicap!

Mijn antwoord luidt dan ook: je hébt een handicap, je bent niet je handicap. Natuurlijk vermeld je je handicap in je datingprofieltekst. Maar niet in de eerste alinea. En ook niet in de tweede. Want dan geef je te veel aandacht aan je beperkingen.

Het doel van een datingprofieltekst is: jezelf in het oog spelen van potentiële geliefden. Ik denk niet dat er ooit iemand heeft gezegd: ‘Ik viel op haar vanwege haar handicap’.

Als je op een barkruk zit in een gezellig café en op de kruk naast je, neemt een aantrekkelijk vrouw of man plaats, dan wijs je hem of haar toch ook niet gelijk op je spasme, je spraakgebrek, of de rolstoel?

Welnee. Je maakt een grapje. Je praat met elkaar over iets luchtigs. Je biedt iets te drinken aan. Tijdens de eerste kennismaking val je op iemands uitstraling, lach, de ogen, de wijze van kijken, van bewegen. Handicaps doen er niet toe.

Korte beschrijving van de handicap

Een goede introductietekst begint met een paar originele, oprechte en luchtige zinnen. (Kijk hier voor voorbeelden van introductieteksten voor datingsites). In de derde alinea schrijf je wat jouw handicap is. Je weet vast heel goed welke woorden je moet gebruiken zodat de lezer begrijpt wat voor ziekte of beperking je hebt. Gebruik hiervoor niet meer dan één zin.

TIP: Gebruik de medische term zodat de geïnteresseerde lezer het zelf kan opzoeken in Google.

Het voordeel van online daten met een handicap

Als je zelf een beperking hebt, zal het je wel eens opgevallen zijn dat veel mensen niet goed weten hoe zij het beste kunnen reageren op jouw handicap. Als je een handicap hebt, heeft online daten een geweldig voordeel: De datingprofiel tekst is de perfecte kans om alvast aan te geven hoe ‘anderen’ hier het beste mee kunnen omgaan!

Focus op het positieve

Dit kun je doen door een voorbeeld te geven van een situatie die voor jou lastig is (bijvoorbeeld reizen). Maar belangrijk is dat je aangeeft hoe jij er zelf mee omgaat.

Zelfspot, relativeren en een sterke wilskracht zijn persoonlijke kenmerken die men vaak ziet bij mensen die moeten leven met een beperking. Die zijn allemaal positief! Zet dat erin!

Je kunt je wel voorstellen dat de mededeling dat je een handicap hebt, bij je collega-daters allerlei vragen oproept. Ook hier is het weer een voordeel dat je online bent. Op internet voelen mensen vaak minder schaamte om vragen te stellen.

Sta open voor vragen

Laat merken dat je open staat voor vragen. Probeer (serieuze) vragen zo eerlijk en duidelijk te beantwoorden, maar let wel op dat de conversatie niet teveel gaat over de handicap (hoe interessant soms ook). Je kunt dit doen door ook veel vragen te stellen aan de ander en te reageren om de profieltekst van de ander.

Pas op met grapjes over je handicap. Een luchtige, relativerende opmerking kan helpen, maar pas op dat het niet te cynisch wordt. Wees er ook zeker van dat je het zelf wel echt ‘niet erg’ vindt als mensen grapjes maken voordat je daarmee zelf begint. Eindig altijd met een warme, hartelijke zin die uitnodigt om te reageren.

In het kort: Hoe schrijf je een profieltekst als je een handicap hebt?

  • Schrijf pas in de derde alinea en in één zin dat je een beperking hebt en wat deze is.
  • Gebruik eventueel de medische term van de ziekte of aandoening.
  • Indien van toepassing: geef aan wat de beperking betekent voor het dagelijks leven.
  • Geef aan op welke positieve manier jij omgaat met de beperking. Denk aan termen als veerkracht, wilskracht, gevoel voor relativeren, mentaal sterk etc.
  • Stel je open voor vragen.
  • Pas op met grapjes over je handicap.
  • Eindig positief en nodig uit tot reageren.

Schakel de dating coach in

Vind je het lastig om een datingprofieltekst op te stellen? Vraag de dating coach om een profieltekst te schrijven die jouw beste kanten naar voren laat komen én op een luchtige manier uitlegt wat jouw handicap is.