Photo by Christiana Rivers on Unsplash

Schrijf over jezelf, niet over de gedroomde partner

Heb jij een duidelijk beeld van hoe je gedroomde partner eruitziet, wat hij doet, waar hij of zij van houdt? Maar steeds als je iemand ontmoet die aan je eisen voldoet, is de liefde ver te zoeken? Misschien moet je dit beeld van de gedroomde partner dan even loslaten.

Laat mij je het voorbeeld geven van mijn vriendin Dorothea.

Hoe Dorothea haar liefde niet op een datingsite kon vinden

Dorothea was gelukkig, maar stond toch op een datingsite om een man te vinden met wie ze haar leuke leven mee kon delen. Zoals zovelen zocht Dorothea iemand die in zekere zin op haar leek. In haar geval was dit iemand met een hoge opleiding, een baan in het onderwijs (handig voor de vakanties!), een eigen huis en die familie net zo belangrijk was als zij. Oftewel, zo schreef ze op datingprofiel: ‘het leven op de rit’.

Die mannen vond ze wel.

Maar date na date moest ze constateren dat ze van geen van hen echt enthousiast werd. Laat staan dat er sprake was van een (piep)klein vlammetje.

Op een dag was Dorothea op verjaardagsbezoek bij haar tante toen er iemand de huiskamer betrad die haar bekend voorkwam. Het was de zoon van een van de vrienden van haar  tante, die zijn vader kwam ophalen. Ooit hadden ze nog met elkaar gespeeld!

Iemand net als mij, het leven op de rit. Tevreden, die alleen nog ‘die ene’ mist. 

Dat was nog eens een ontmoeting! Ze kon niet uitleggen wat er gebeurde, behalve dat het ontzettend leuk was om hem te zien. Dat vond hij ook, want een afspraak daarna was snel gemaakt.

Nu is de vraag: zou hij (we zullen hem Daniel noemen) op haar datingprofiel hebben gereageerd. Daniel zelf, zegt van niet!

Kort tevoren was Daniel weg bij zijn vrouw, nog net niet in een vechtscheiding. Hij huurde tijdelijk een kleine kamer. Enige jaren tevoren was zijn eigen bedrijf failliet verklaard. Hij had geen hoge opleiding. En niet bepaald zijn leven op de rit!

En waren ze gelukkig? Zeker! Nu alweer drie jaar. Daniel heeft zijn ‘leven weer op de rit’ en kon het gelijk in hetzelfde spoor voegen als Dorothea. Dat gaf soms wat aanpassingen, maar stelde niets voor met de dingen die ze wél gemeenschappelijk hadden.

Het zijn de kleine dingen die gelukkig maken, maar welke zijn dat?

Juist de dingen die zij gemeen hadden, zijn moeilijk onder woorden te brengen: een klik van karakters, humor, de manier waarop je de dag wilt doorbrengen, en het leven wilt beleven.

De les? Schrijf in een tekst op een datingsite over jezelf, over de kleine dingen waar je gelukkig van wordt, hoe een zaterdag verloopt, een gek moment in een vakantie jaren geleden. Een anekdote die een ander doet glimlachen.

Probeer het idee van de ander even los te laten en bekijk wat jullie samen allemaal gaan doen, hoe jullie leven er samen uit zal zien. 

Lukt het niet? Laat mij een datingprofiel maken die helemaal bij jou past.